انواع قالب فورج
قالبهای آهنگری
انواع قالبهای آهنگری، در روش آهنگری با قالب بسته گرم، قطعه کار (لقمه) بین دو نیمه قالب قرار میگیرد و بر اثر نیروی فشاری یا ضربه ای پرسهای هیدرولیکی یا مکانیکی یا چکشهای سقوطی، فرم قالب را به خود میگیرد. برای ساخت این قالبهای آهنگری، از فولادهای گرم کار که دارای چقرمگی و استحکام تسلیم بالایی باشند استفاده میکنند. گاهی بر اساس شکل و نوع قطعه برای دسترسی به فرم نهایی از چندین قالب و چند مرحله آهنگری کاری استفاده میشود . زیرا با یک عمل پرس کاری، تولید قطعه کامل میسر نخواهد بود و قطعه کار به مرور و طی چند مرحله باید شکل نهایی را کسب نماید.
قالبهای باز آهنگری (آزاد)
در روش آهنگری با قالبهای باز، قالبها دارای فرم و شکل ساده ای میباشند و گاهی قالبها صرفاً دو سطح تخت و مسطح میباشند که در عملیات آهنگری، قطعه کار بین دو سطح قالب چرخانده میشود تا نیروی فشاری پرس آن را به شکل لازم در بیاورد. در این روش، قطعات بزرگ که بیش از ۱۵۰ تن وزن دارند قابل تغییر شکل میباشند. از روش آهنگری غلتکی نیز استفاده شایان میشود. در این روش، یک سوراخ در یک ورق نازک و مدور فلزی ایجاد میشود . بعد از نورد یا حتی فشردگی و ضربه یک حلقه با ارتفاع کم تر و قطر بیش تر به دست میآید. این شیوه، ترکیبی از دو روش نورد و فورج است و با این پروسه، رینگهایی بین ۰٫۵ گرم تا ۱۸۰ تن تولید میشود.
قالبهای فورج دقیق آهنگری
انواع قالبهای آهنگری، در روش آهنگری با قالب بسته مانند روش ریختهگری تحت فشار عمل میشود. با این تفاوت که دما پایینتر است. دو فک قالب بر روی قطعه اولیه قرار می گیرد. نهایتا قطعه پایانی بهدست میآید و دیگر نیاز به فرایند تکمیلی مانند ماشین کاری ندارد.